Tenim el 30! Pas importantíssim per l'habitatge assequible a Barcelona!

Avui 19 de setembre el Grup promotor de la moció municipal per forçar l'ampliació del parc social d'habitatge a Barcelona celebrem que ja tenim el 30%.

A la tarda, el 30% d'habitatge protegit en noves construccions i grans rehabilitacions ha rebut el suport d'un majoria dels grups municipals a la Comissió d'Ecologia, Mobilitat i Urbanisme i per tant, ja disposa dels vots suficients i ha estat aprovat. Han donat el seu "sí" al 30% les formacions de BeC, ERC, PSC, i els regidors Gerard Ardanui de Demòcrates de Catalunya i Juanjo Puigcorbé, als quals volem agraïr l'altura de mires, la capacitat d'acord i el treball en favor del dret a l'habitatge a la ciutat. El PDeCAT ha optat per una reserva de vot deixant les portes obertes a sumar-se, així com la CUP-CapgiremBcn que ha de debatre el seu posicionament. C's i PP han demanat la retirada del punt de l'ordre del dia, però el primer ha fet reserva de vot fins al Ple, mentre que el segon ha votat no.

Aquest pas de gegant ha estat possible gràcies a l'empenta de les entitats socials, que vam decidir fa un any i mig presentar una moció al Ple, i al suport de la majoria de la ciutadania, la societat civil i moviments socials de Barcelona. Un cop més, la lluita i les propostes del carrer i la ciutadania organitzada, ha estat el motor d'una mesura innovadora i revulsiva en favor del dret a l'habitatge.

Aturar urgentment els desnonaments, frenar la nova bombolla del lloguer i l'expulsió de veïnes és imprescindible, però sinó augmentem el parc d'habitatge assequible, no acabarem amb el problema de l'habitatge. Barcelona té un parc públic del 1,5% quan la mitjana europea és de 15-20%, 37.000 inscrites al registre de HPO i necessita 75.000 habitatges per tenir el 15% del parc d'habitatges socials que marca la Llei d'habitatge catalana pel 2030.

El 30% significarà guanyar uns 400 habitatges protegits l'any i si s'hagués aplicat des del 2007 avui tindriem 4.500 habitatges més per sota el preu de mercat, i 12.000 de nous al 2030. No només podem deixar la creació d'habitatge protegit en mans dels pressupostos públics: cal exigir responsabilitats i aportacions al sector privat.

L'aprovació de la mesura és un punt d'inflexió importantíssim que per primer cop s'aplicarà a Catalunya, a tot l'Estat i que ens iguala a les experiències més avançades de tot el món, com París i Nova York.  Fins ara l’habitatge protegit només es podia situar en noves zones de creixement, amb el 30% podrem tenir habitatge per sota del preu de mercat als barris de tota la ciutat.

El que avui s'ha aprovat es refrendarà el pròxim divendres 28 al Ple de la ciutat per aprovar-se definitivament a la subcomissió d'Urbanisme amb la Generalitat a principis d'octubre. Aquest és un tràmit de control de legalitat, no per expressar si estàs a favor o en contra, per tant no acceptarem dil·lacions sobre el que una figura independent com el Secretari Municial ha validat i el Ple haurà aprobat, doncs seria una ingerència escandalosa. 

Continuarem treballant a la recerca de més suports polítics de cara la votació del 28 de setembre al Plenari de la ciutat, esperit que ha guiat al Grup Promotor des del primer dia. També fem una crida a tots els actors implicats del món de l'habitatge perquè s'impliquin en l'impuls i aplicació del 30% per tal que sigui un èxit i anunciem que seguirem vigilants perque es faci efectiva la mesura

Reiterem doncs la nostra gran alegria per la notícia que avui hem anunciat i recordem que és imprescindible estendre el 30% a la resta de Catalunya, començant pels municipis metropolitans!

Aprofitem per convidar a tota la ciutat a l'acte que farem demà dijous dia 20 de setembre a les 19h a la Lleialtat Santsenca, on comptarem amb expertes destacades per entendre la importància de canviar les regles del joc per garantir el dret a l'habitatge i al qual volem convidar a tota la ciutadania de Barcelona.

Exigim dret a l'habitatge!! #TenimEl30

PAH de Barcelona (Plataforma d'Afectats per la Hipoteca), l'Observatori DESC, la FAVB (Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona), l'ABTS (Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible) i el Sindicat de Llogaters i Llogateres

Link a la roda de premsahttps://www.pscp.tv/PAH_BCN/1OyJAQYERWDJb?t=3s

Multimedia

Roda-Premsa-Tenimel30
Roda-de-premsa-tenimel30
Tenim-El-30-Roda-Premsa
Tenim-El-30-Roda-Premsa
Tenim-El-30-Roda-Premsa
Tenim-El-30-Roda-Premsa
Tenim-El-30-Roda-Premsa
Tenim-El-30-Roda-Premsa