La meitat dels desnonaments a Barcelona els ordenen grans tenidors

Un informe de l’Observatori DESC constata que els grans tenidors han estat responsables del 51 % dels desnonaments durant el període 2020-2021-2022, amb la qual cosa substitueixen els bancs com a principals promotors

Entrevista emesa originalment al programa Bàsics de Betevé el 17 de gener de 2023

Més de la meitat dels desnonaments que s’han dut a terme a Barcelona els últims dons anys han estat ordenats per grans tenidors, és a dir, propietaris de més de 10 pisos. Aquesta és la conclusió de l’informe de l’Observatori DESC Qui desnona a Barcelona? Anàlisi del paper dels grans propietaris privats en les expulsions de la ciutat. Al ‘bàsics’ d’aquest dimarts hem parlat amb la seva autora, Irene Escorihuela, sobre aquesta investigació.

Escorihuela ha explicat que a Barcelona “els grans tenidors han estat responsables del 41 % dels desnonaments del període 2018-2019 a Barcelona, cosa que ha augmentat fins al 51 % durant el 2020, 2021 i 2022″. Això contrasta amb el fet que moltes vegades, a l’hora d’establir mesures contra desnonaments, es diu que “alerta perquè a darrere hi ha petits tenidors que necessiten llogar o vendre per subsistir”, però la realitat és que aquest petit tenidor no és el que desnona majoritàriament.

Escorihuela (DESC): “Els fons d’inversió lideren les males praxis que la resta del mercat segueix”

Han pogut detectar noms concrets. Tres fons d’inversió globals són entre els quatre operadors privats que més desnonen: Blackstone (11,7 %) és qui impulsa més desnonaments, seguit de Cerberus (7,3 %) i Lone Star (2,9 %). Les dades permeten constatar també que la Sareb és el segon gran propietari privat que més desnona a escala individual a la capital catalana (11,2 %).

Saber qui hi ha darrere d’un desnonament és una informació d’interès públic que pot servir per intervenir en aquesta problemàtica. “Però per trobar aquestes dades és realment difícil per les traves judicials”, ha dit l’autora.

Pocs propietaris provoquen molts desnonaments

“Hem constatat que el 50 % dels desnonaments els fan grans tenidors, de més de 10 habitatges”, ha dit Escorihuela. Tot i que la majoria dels desnonaments són instats per ells, aquests tenidors només representen l’1,7 % dels arrendadors però acumulen el 23,2 % dels habitatges, la majoria en mans d’empreses (71,1 %).

D’ordres de llançament n’hi ha a tots els barris de Barcelona. “Hem registrat un major nombre de desnonaments al centre, però aquests fons estan presents a tota la ciutat”, ha dit la portaveu.

Els fons d’inversió ja desnonen més que els bancs

L’evolució dels demandants dels desnonaments permet constatar que els fons voltor han substituït els bancs com a principals promotors dels desnonaments. Mentre que en el primer període els desnonaments dels bancs suposaven el 25 %, en el segon van baixar fins al 14 %. D’una manera inversa, els desnonaments promoguts per fons oportunistes van suposar un 11 % en el primer període i un 25 % en el segon.

Multimedia

Agenda

No s'han trobat esdeveniments propers.

Follow us on X (formerly Twitter)!